Pages

15 Haziran 2012 Cuma


İnsan dış görünüşü ile kendini bir bakıma pazarlayan varlıktır. İnsanın kendini belli etmesi için sadece düşünce yapısını ortaya koyması gerekmez. Bundan önce kendisini dış görünüşüyle etrafa yansıtması gerekir. Giyim kuşam tarzının oluşması için en önemli etken düşünce yapısının oluşmasıdır.Bunların dışında sosyo-kültür ve maddiyat kavramları da etkilidir.
erkek-sonModa dediğimiz kavram, zamanın belli dönemlerinde farklı akımlarla ortaya çıkan farklılaşmadır. Moda sadece giyim kuşamla ilgili bir kavram değil; müzik, sanat, yemek, kısacası hayatımızı etkileyen birçok etkenle ilgilidir.
Sokak modası deyince aklımıza taşa oturmuş, pespaye insanların tarzı gelebilir. Modaya yön veren insanlar sokakta dolaşan, kafede takılan biz insanlarız. Kendimize yakışanı giyerek diğer insanların bizim gibi giyinmesini sağlamak bir moda akımını başlatmak anlamına gelir.
kiz-sonSon zamanların modası, kıyafetlerimizi aksesuarlarla süslemektir. Bu aksesuarlarda başı çeken ise poşu, atkı, pantolon bilezikleri, gözlük, kasket ve fötr şapkadır. Ancak poşunun o kadar boku çıkmıştır ki, artık çirkinlikten öteye gidememektedir. Straight pantolonlar, erkeklerin üzerinde daha bir hoş durmaya başlamış, modayı takip etmiyor diye eleştirilen beyler, hanımlardan daha şık olmaya başlamıştır. Bununla ilgili en büyük eleştiri erkeklerin efemine olmaya başlamasıdır.
İkon denilen kişilerin, Amerikanvari dizilerin hayatımızda daha çok yer etmesi modanın insan ilişkileri üzerinde daha fazla etkili olmasını sağlamıştır. Gossip Girl, One Tree Hill, MTV’nin alıntı yayınları gençlerimizi tetiklemiştir. Artık erkeklerimiz Chuck Bass, Rufus Humphrey; bayanlarımız Serena van der Woodsen, Katy Perry  gibi giyinmeye başlamıştır.
kiz-modaBayanlar adına son moda, yazın babet, kışın topuksuz çizmedir. Kısacası rahat giyinmek günümüz hanımlarının ilk tercihidir. Dalgalı doğal saçlar ve kısa küt kesim, hafif makyaj, bol salaş gömlek ve tişörttür. Bu kıyafetlerde tercih edilen desen, retro baskılar ve canlı renklerden oluşmaktadır.
erkek-moda-2Baylar için ortası olmayan kavramlar daha ön plandadır. Ya straight pantolon ya da bol ve çizgisiz dinamik kesimler modadır. Yine üzerinde retro baskılı tişört, cepken İtalyan kesim hırkalar uzun boylu baylarda çok hoş durmaktadır.
Vurgulanması gereken en önemli konu, insanın kendine yakışanı giymesidir. Bundan kastım, insanın kendi vücut ölçülerine yakışan elbiseleri seçmesi. İnsan ancak böyle kendi modasını yaratabilir. Modayı yaratan bez parçalarımız değil; düşünce özgürlüğümüzdür.


0 yorum:

Yorum Gönder