grubundan sonra ‘‘ilk
vejetaryenler‘‘ diye adlandırdığımız nesillerin kan
gruplarının farklı olduğu ortaya çıktı. Onlar,
damarlarında A grubu kan taşıyorlardı. Yapılan
araştırmalara göre, A grubu, Asya ya da Ortadoğu'da,
M.Ö. 25 bin-15 bin yıllarında ortaya çıktı. Yeni
çevre koşullarının bir sonucuydu bu. Yeni taş
devrinin insanları yavaş yavaş toprağı işlemeye
başlamışlardı ve artık otlarla, bitkilerle
besleniyorlardı.
ENFEKSİYONLARA DİRENÇLİ
0 kan grubundan A grubuna böyle hızlı bir şekilde
geçmenin sırrı neydi? İnsanoğlu hayatta kalma savaşı
veriyordu. Çeşitli sağlık sorunlarına karşı
dayanıklı olmak zorundaydılar. Ve A grubu kan onlara
bu gücü sağlıyordu. Kuşkusuz o ilk insanlar,
vücutlarındaki kanı çektirip yerine A grubu kan
nakli yaptırmadılar. Beslenme düzenlerinin
değişmesiyle, kanlarının genleri de değişti ve yeni
bir kan grubu türü ortaya çıktı. A grubu kan,
enfeksiyonlara çok daha fazla direniyordu. Bugün
bile kolera ve çiçek gibi bulaşıcı hastalıklardan
kurtulmayı başaranların A grubu kan taşıdıkları
biliniyor.
Bugün Batı Avrupa'da en yaygın kan grubunun A grubu
olduğunu söyleyebiliriz. Akdeniz, Adriyatik ve Ege
bölgelerinde yaşayanların büyük çoğunluğu A grubuna
dahil. Doğu Asya'da A grubunun en yoğun olduğu ülke
Japonya
Çıplak gözle bakıldığında, kan homojen, kırmızı
renkte bir sıvıdır. Fakat bir damla kanı mikroskop
altında incelerseniz, kanın aslında pek çok
elementten meydana geldiğini anlamakta
gecikmezsiniz.Bu elementlerin her biri büyük önem
taşır ve farklı işlevleri vardır.
A GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ
Onlar ilk vejetaryenler
Ektiğini biçer
Sindirim sistemi duyarlıdır
Bağışıklık sistemi dayanıklıdır
Yerleşik beslenme ve çevre koşullarına kolayca uyum
sağlar
Stresi yenebilir
Güçlü ve sağlıklı kalması için sebze ağırlıklı diyet
uygulamalıdır.
DİYET NASIL OLMALI
Günümüzde giderek yaygınlaşan 'ayaküstü atıştırma'
uygulamasının A grubuna dahil kişiler için yararlı
bir beslenme şekli olmadığı kesin. Aslında bu tür
beslenme alışkanlığı herkes için sakıncalı ama
özellikle A grubu insanının böyle uygulamalardan
kaçınması gerek. Kan grubu A olan Amerikalılar için
kan grubuna uygun beslenme düzenine alışmak çok zor
oluyor. Bildiğiniz gibi Amerikalılar et ve patates
ağırlıklı besinlere tutkunlar. Bu alışkanlıktan
vazgeçip soya proteinleri ve tahıl ürünleri ve
sebzelere ağırlık vermeliler. A grubuna dahil
olanlar olanakları elverdiğince doğal besinlerle
beslenmeli. Bu gruba dahil olanların bağışıklık
sistemleri son derece duyarlıdır. Üstelik kalp
hastalıkları, kanser ve diyabet gibi sorunlar kapıda
bekler. Kan grubu A olanlar, bağışıklık sistemlerini
güçlendirmek için gereken önlemleri alırlarsa,
korkmaları için bir neden kalmaz.
A GRUBU ET YEMEMELİ
A grubu için hazırlanan diyeti uygulamak kilo
vermeyi sağlar. Metabolizma açısından A grubu, 0
grubunun tam tersidir. A grubundaki kişiler kırmızı
et yedikleri zaman ağırlık hissederler, enerji
kaybına uğrarlar. Ama proteinli besinler ve sebzeler
bu kişilere enerji verir, daha canlı olmalarını
sağlar. A grubundakiler zaman zaman vücutlarının su
tutmasından yakınırlar. Sindirim sistemleri uygunsuz
yiyecekleri eritmekte geciktiği için vücutta su
birikir. O grubundakiler için et, vücuda enerji
veren bir yakıttır. A grubundakiler ise eti yağ
olarak vücutlarında depolarlar. A grubundakilerde
mide asidi miktarı çok azdır.
SÜTLÜ BESİNLER DE YOK
A grubundakilerin sütlü besinleri sindirmeleri de
zor olur. Bunlar ensülin reaksiyonunu artırdıkları
için metabolizmada yavaşlama görülür. Dahası sütlü
besinlerde doymuş yağ oranı çok yüksektir. Bu
özellik de şişmanlığa ve diyabet hastalığına zemin
hazırlar. Bu nedenle A grubundakiler sütlü besinleri
yemek listelerine dahil etmemeliler.
DENİZ ÜRÜNLERİ SERBEST
A grubundakiler, sağlıklı bir şekilde kilo
verebilmek için her türlü eti yemek listelerinden
çıkarmalıdırlar. Bu öneri pek de gerçekçi sayılmaz.
Daha gerçekçi davranalım ve şöyle diyelim: Mümkün
olduğu kadar az et tüketilsin. Ayaküstü
lokantalarını dolduran kişilerin kalorisi yüksek ve
yağ oranı çok fazla olan yiyeceklerle
beslendiklerini biliyoruz. Bu kişilerin büyük bir
bölümünün kan grubu A olabilir. Et türlerinden
tamamen vazgeçip vejetaryen olmak zaman alabilir. Bu
işi birdenbire değil yavaş yavaş yapmalı. Et yerine
haftada iki üç kez balık yiyin. Et yediğiniz zaman
yağsız olmasına dikkat edin. Balık yerine tavuk eti
de yiyebilirsiniz. Et yemekleri haşlama ya da
fırında pişirilsin. Salam, sosis ve kavurma gibi
türlerden uzak durulmalı.
A grubundakiler aşırıya kaçmamak koşuluyla haftada
üç dört kez deniz ürünleriyle beslenebilirler.
Fırında pişirilmiş, ızgara ya da haşlanmış deniz
ürünleri zarar vermez.
ÖNCELİKLE SEBZE-MEYVE
A grubu için hazırlanan diyetlerde, sebzeler birinci
sırada yer alıyor. Vücudun mineral, enzim ve
antioksidan ihtiyacının giderilmesi için sebze
çeşitlerine ağırlık verilmeli. Sebzelerin mümkün
olduğunca doğal durumda olmalarına özen gösterilmeli
(çiğ ya da buharda pişirilmiş.) A grubundakilerin
sebze ağırlıklı yemek listelerinde biber, domates,
patates ve lahana yer almamalı.
Brokoli, bu gruptakiler için içerdikleri
antioksidanlar nedeniyle hararetle önerilen
sebzelerin başında geliyor. Antioksidanlar,
bağışıklık sistemini güçlendirirler ve anormal hücre
bölünmesini engellerler.
A grubundakiler için çok yararlı olan sebzeler
arasında havuç, balkabağı, ve ıspanağı sayabiliriz.
Sarmısak sofradan hiç eksik edilmemeli. Doğal bir
antibiyotik olan sarmısak, aynı zamanda bağışıklık
sistemini güçlendirir, kan için de yararlıdır.
Sarmısak her kan grubu için yararlıdır, fakat en
fazla yarar sağlayan kan grubu A'dır.
Günde üç öğün meyve yenmeli. Erik ve vişne gibi
meyveler yenilmeli. Tropikal bölgelerde yetiştirilen
meyvelerin hiçbiri A grubuna dahil olan kişilere
tavsiye edilmiyor. Narenciye türü meyveler de A
grubu için zararlı olabilir.
Kahvaltı:
1 bardak limonlu su (kalkar kalkmaz)
1 küçük kase sütle karıştırılmış yulaf
1 bardak greyfurt suyu
Kahve veya ot çayı
Öğle yemeği:
Marul salatası,
taze soğan, salatalık, beyaz peynir, limon ve taze
nane
Elma
1 dilim ekmek
Ot çayı
İkindi:
2 dilim limonlu kek
2 erik
Yeşil çay ya da su
Akşam yemeği:
Lazanya/Brokoli/ Yoğurt
Kahve veya ot çayı
1 kadeh kırmızı şarap
KAN GRUBU A OLANLARA
ÖNERİLER
Kan grubu A olanlar öncelikle B12 vitamini
eksikliğine karşı tedbir almalılar. Diğer B vitamini
türlerinin eksikliği hissedilmeyebilir. C vitamini
takviyesi gereklidir ama dozunun yüksek olmaması
koşuluyla (250 miligramı aşmamalı.)
Orta yaşlılar günde 300-600 miligram kalsiyum
takviyesi almalı. Bildiğiniz gibi vücut demir
ihtiyacını kırmızı etten giderir. A grubunun
diyetinde kırmızı et bulunmadığı için doktor
kontrolünde demir takviyesi yapılmalı
A grubundaki kişiler için öncelikle Uzakdoğu
sporları öneriliyor. Seçilen yiyecekler kadar,
seçilen spor türlerinin de önem taşıdığı
unutulmamalı.
Tai Chi ( 30- 45 dakika) haftada 3-5 kez
Hatha Yoga (30 dakika) haftada 3-5 kez
Hızlı yürüme (30 dakika) haftada 2-3 kez
Yüzme (30 dakika) haftada 3-4 kez
Dans (30-45 dakika) haftada 2-3 kez
Aerobik (30-45 dakika) haftada 2-3 kez
Gerinme (15 dakika) haftada 3-5 kez
|
0 yorum:
Yorum Gönder